Kávenky
Ingrediencie:
210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
50 g mletých vlašských orechov
20 g mletej čiernej kávy
Náplň:
60 g masla
80 g múčkového cukru
1 žĺtok
1 lyžička uvarenej, studenej a silnej čiernej kávy
Poleva:
1 čokoládová poleva biela
čokoládové zrniečka na ozdobu
Postup:
Na dosku vysypeme hladkú múku a práškový cukor. Maslo pokrájame na kúsky a pridáme do zmesi. Premiešame a pridáme mleté orechy a mletú čiernu kávu. Vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.
Dosku poprášime hladkou múkou a vyváľame asi 0,3-centimetrové cesto. Formičkami vykrojíme ovály, rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút. Upečené pečivo potom necháme vychladnúť na rovnej tácke.
Náplň: Práškový cukor a maslo dohladka vymiešame. Pridáme žĺtok a lyžičku čiernej kávy a krém poriadne zamiešame. Vždy dva ovály zlepíme kávovým krémom. Poleva: Čokoládu vo vrecku necháme rozohriať podľa návodu na obale. Kávové ovály ozdobíme čokoládou vytlačenou z vrecka, do prostriedku položíme čokoládové zrnko a necháme stuhnúť.